Tekst o kwestiach stomatologicznych - Dla stomatologów

Dodane: 11-05-2016 16:51
Tekst o kwestiach stomatologicznych - Dla stomatologów ych z powodu dziaÅ‚ania kwasów wytworzonych przez bakterie w pÅ‚ytce nazÄ™bnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnÄ…trz- i wewnÄ…trzustrojowego. Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy sÄ… L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te sÄ… zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone Å›rodowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa. Ponadto bakterie te uczestniczÄ… w powstawaniu pÅ‚ytki nazÄ™bnej. Stanowi ona doskonaÅ‚e Å›rodowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem wzglÄ™dnie beztlenowych. ŹródÅ‚o: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3wDbaj o zgryzSamo dbanie o higienÄ™ i wÅ‚aÅ›ciwe żywienie jednak nie uchroni w 100% przed wizyta u dentysty. Wiadomo, że w ten sposób znacznie zmniejszymy prawdopodobieÅ„stwo pojawienia siÄ™ próchnicy, sÄ… jednak jeszcze inne dentystyczne problemy. Na stan zÄ™bów wpÅ‚ywajÄ… też geny. Tak, jak majÄ… duży wpÅ‚yw na ksztaÅ‚t paznokci, kolor i strukturÄ™ naszych wÅ‚osów, czy kolor skóry, tak też od nich zależy jakie przypadnÄ… nam zÄ™by w losowaniu genetycznym. PrzykÅ‚adem gdzie geny dominujÄ… jest ksztaÅ‚t naszych zÄ™bów - wszelkie problemy ze zgryzem, i tak dalej, które mogÄ… powodować że nie damy rady usunąć resztek jedzenia za pomocÄ… szczoteczki do zÄ™bów, czy nici dentystycznej. A to prowadzi jak wiemy - do próchnicy. Tak wiÄ™c warto kontrolować stan swoich zÄ™bów i dbać o zgryz, ponieważ to oprócz kwestii estetycznej, wpÅ‚ywa również na nasze zdrowie. O jedzeniuJednak a propos zÄ™bów, warto zwrócić uwagÄ™ na jeszcze jeden aspekt - na dietÄ™. ZÄ™by nie psujÄ… siÄ™ od powietrza, tylko od jedzenia. To bardzo ważny czynnik, o którym Å‚atwo zapomnieć. Nawet perfekcyjna higiena jamy ustnej nie uchroni naszych zÄ™bów przed problemami, jeżeli nie bÄ™dziemy pilnować tego, co jemy. Tak, to prawda - to co najbardziej psuje zÄ™by to sÅ‚odycze i ogólnie - cukry. Resztki takiego jedzenia powodujÄ… powstanie kwasów, który niszczy szkliwo zÄ™ba. SÅ‚odycze sÄ… niezdrowe również z innych powodów, tak wiÄ™c nie przyzwyczajajmy swoich dzieci do sÅ‚odkich napojów (tak, tak - zawierajÄ… morze cukru). Jednak obecnie cukier jest niestety praktycznie wszÄ™dzie - mam tu na myÅ›li syrop glukozowo-fruktozowy. To Å›wiÅ„stwo jest taÅ„szym zamiennikiem pospolitego cukru, jednak dużo bardziej szkodliwym dla organizmu. Polecam znaleźć informacjÄ™ na ten temat i zainteresować siÄ™ tematem. Jednak wróćmy do zÄ™bów.

© 2019 http://dla-stomatologow.euroamber.com.pl/